Pozitivan odgovor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

20.06.2017. 18:10

Rezultat prijave za provedbu tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“  pozitivan je odgovor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je OPG-u Čižmešija odobreno 113.830,50 kn bespovratnih sredstava EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

OPG Čižmešija ima sjedište u Koprivnici (gdje se nalazi i prostor za preradu), dok su nasadi smješteni većim dijelom u Kutnjaku (plastenici te nasadi šljiva i aronije) te u Koprivnici (nasad lješnjaka).

Od početnog ulaganja u nasad šljiva, lješnjaka i aronije, poslovanje OPG-a se proširilo na plastenike i ponudu svježeg povrća na tržnicama i za restorane te na preradu voća i povrća. Ponuda se proširuje iz godine u godinu, baš kao što se proširuju i ulaganja te je OPG dosada uložio u mehanizaciju, navodnjavanje svih nasada, izgradnju komore za duboko zamrzavanje, solarne sušare, kao i u dodatnu kupovinu zemljišta.

Glavni motiv je imati raznoliku ponudu sezonskog voća i povrća koje je moguće obrađivati unutar obiteljskog gospodarstva te istu plasirati kroz osobnu (direktnu) prodaju na tržnicama te kroz dopremu restoranima i privatnim osobama „na vrata". Upravo kroz ovaj direktni kontakt OPG i želi biti prepoznat kod svojih kupaca.

Kako nasadi voća dolaze u fazu punih prinosa, kada se povećava raspoloživa količina voća (kako svježeg, tako i za preradu), OPG kroz dodatna ulaganja u mehanizaciju i opremu traži načine da poboljša rad te osigura povećane prinose povrća tijekom cijele godine.

U tu svrhu OPG je razradio plan ulaganja u nekoliko područja i predstavio ga Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kroz mjeru 06 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, podmjere 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“  iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Rezultat prijave za provedbu tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“  pozitivan je odgovor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je OPG-u Čižmešija odobreno 113.830,50 kn bespovratnih sredstava EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

Arhiva vijesti