Dva tjedna nakon izrazito hladne proljetne noći, tragovi niskih temperatura vidljivi i na aroniji

09.05.2016. 22:41

Iako često nazivana „sibirskom borovnicom“ zbog svoje sposobnosti da podnese vrlo niske temperature, aronija nam danas pokazuje tragove i posljedice jedne hladne noći kada se temperatura spustila i do -7°C.

Mraz koji je krajem travnja ove godine nanio velike štete na povrtlarskim i voćarskim kulturama, a posebice na vinovoj lozi, štetu je nanio i nasadima aronije. Za razliku od ostalih kultura na kojima je šteta bila vidljiva već idućega dana, na aroniji to nije bio slučaj. U tom kontekstu, da bi se posljedice smrzavanja vidjele, trebali smo čekati određeni period. Danas, dva tjedna nakon kasnog proljetnog mraza, vidljivo je da je dio cvjetova podlegao niskim temperaturama. Stabljikama, ipak i srećom, mraz nije naštetio.

Tako smo danas naučili nešto novo pa želimo sa Vama podijeliti iskustvo. Ispod teksta nalazi se i slika koja prikazuje u nastavku opisano stanje. Oštećenje od mraza je vidljivo nakon određenog perioda kada peteljka počinje žutjeti, a iz cvijeta se ne nazire razvitak ploda. Ti su žuti dijelovi peteljke tvrđi, a u trenutku kada ih se dotakne, oni otpadnu sa peteljke. Isto otpadanje dogodi se i kada se peteljka malo jače protrese. Dijelovi koji su zadržali zelenu boju i počeli razvijati plod, obranili su se od štetnih posljedica. Sretni smo što ih ovoga puta ima i takvih, iako u vrlo malom postotku! Za točnije utvrđivanje štete morat ćemo pričekati još koji dan. 

 

Arhiva vijesti